Last van concentratie problemen, een vol hoofd. Gedachten die maar zich blijven herhalen? Benieuwd waarom we dit een Monkey mind noemen?

Wat is een Monkey Mind?

Een “monkey mind” is een term uit de boeddhistische filosofie die verwijst naar een geest die voortdurend onrustig en onbeheerst is, zoals het onophoudelijke springen en bewegen van een aap in een boom. Het staat voor een geest die zich constant bezighoudt met gedachten, zorgen, en mentale activiteit, vaak zonder duidelijke focus of doel.

Mensen met een “monkey mind” ervaren vaak een constante stroom van gedachten die heen en weer springen tussen verschillende onderwerpen, zich zorgen maken over de toekomst, piekeren over het verleden, en moeite hebben om in het huidige moment te blijven. (focus) Dit kan leiden tot gevoelens van angst, stress, en overweldiging, en het kan ook moeilijk zijn om effectief te concentreren en taken af te ronden met als gevolg dat deze spanning zich gaat vast zetten in het lichaam.

Het concept van een “monkey mind” wordt vaak gebruikt in meditatiepraktijken. Het doel van meditatie is om de geest te kalmeren en te trainen om meer bewust te worden van de gedachten zonder erdoor te worden meegesleept. Door meditatie en mindfulness-oefeningen kunnen mensen leren om hun gedachten te observeren zonder eraan vast te houden of zich erdoor te laten beheersen. Dit kan leiden tot meer innerlijke rust, helderheid en emotioneel welzijn.

Het is belangrijk op te merken dat het hebben van een “monkey mind” een normale menselijke ervaring is, vooral in de moderne wereld vol afleidingen en prikkels. Meditatie, massage en bewuste adem oefeningen kunnen nuttige hulpmiddelen zijn om een vol hoofd tegen te gaan en meer mentale helderheid te bereiken. lichamelijke en psychische klachten die je ervaart kunnen een gevolg zijn een vol hoofd wat altijd aan staat. 

Zeker in deze tijd, de moderne wereld, vol afleidingen en prikkels uit digitale wereld. De enorme tijd en prestatie druk zorgen voor veel van deze voorkomende klachten.

Monkey mind & pijn

Elke dag is voor iedereen weer een survival, we willen en moeten veel. We vragen hierbij het uiterste van ons mentale en fysieke lichaam. Naast alle stress die we maken maakt ons hoofd overuren. We worden de hele dag uitgedaagd te denken, reageren of worden in beslag genomen door deze prikkels.

 We zijn het zo gewend dat we het soms niet eens meer doorhebben en als we ons er dan bewust van worden dan is het vaak door lichamelijke klachten.